Primul mural realizat de Boemona in cadrul proiectului Uriași de Pantelimon poate fi acum văzut din Turnul de Artă din Pantelimon. Timp de două luni am mers prin cartier și am vorbit cu rezidenții pentru a afla care sunt locurile și clădirile cu o semnificație aparte pentru ei. I-am întrebat și cum ar descrie relația lor personală cu Pantelimonul și care sunt lucrurile care definesc și diferențiază cartierul lor de celelalte cartiere bucureștene.

Așa am ajuns să discutăm despre primul tramvai electric din București, despre demolarea cartierului de case și relocarea în apartamente-chibrit, despre termoizolare, despre cel mai romantic parc din capitală, despre clădiri bântuite și roboței care vânează copiii neascultători, despre locul în care s-a născut hip-hop-ul românesc, despre perioadele de înflorire și declin ale fostelor fabrici din zonă, despre parcări, trafic și mall-uri, despre femei cu puteri tămăduitoare, despre impactul poveștilor „de groază” de la periferie asupra afacerilor imobiliare și multe alte povești, când fabuloase, când cît se poate de reale.
Fiecare dintre aceste relatări conține câte un strop din esența și preocupările rezidenților, dar împreună cu artiștii Mihai Paul Comănescu și Mona Cretza am hotărât ca pentru această primă intervenție să ilustrăm unul dintre momentele decisive în transformarea și evoluția cartierului. Este vorba despre povestea caselor vechi, crâșmelor și hanurilor, care începând din anii `60 au fost demolate pentru a face loc celui mai modern cartier bucureștean din acea perioadă.
Sezonul acesta ne-am hotărât să păstrăm Pantelimonul ca sursă de inspirație și pânză pentru poveștile voastre, iar dacă totul merge așa cum ne-am planificat, vara aceasta ne vom da întâlnire la prima ediție a Zilele Uriași de Pantelimon.
Între timp observă-ți cartierul, ascultă-i poveștile, împătrășește-ți exeriențele, iar când ai timp, urcă în Turnul de Artă pentru o doză de inspirație.
Vino și tu la Zilele Uriași de Pantelimon, 13-15 octombrie 2017 la Make a Point și descoperă arta urbană realizată de artiștii români și internaționali pe acoperișile din Pantelimon sau înscrie-te la workshop-urile noastre și ia parte la evenimentele de artă publică! Află mai mult pe pagina noastră de Facebook.
***
Despre Make a Point
Make a Point are experiență de 10 ani atât în proiecte de regenerare și reconversie de spațiu industrial, intervenție culturală, cât și în realizarea de proiecte artistice acolo unde accesul la cultură este limitat sau îngrădit (mai ales prin lipsa infrastructurii publice). Organizația Make a Point a început prin a reabilita un spațiu industrial și a-l reconverti în centru cultural. A transformat o fosta secție de repasat în spațiu expozițional modern, sală de proiecție, bibliotecă și videotecă, și a transformat vechiul turn de apă al fabricii într-o instalație artistică unică în oraș, păstrându-i totodată funcțiunile utilitare.
***
Despre Uriași de Pantelimon
Uriași de Pantelimon, community art project de Mădălina Roșca și Paul Arne Wagner, a demarat în 2016, ca un proiect pilot în cadrul căruia a fost finalizată prima pictură pe un acoperiș de uzină. În primăvara anului 2017 proiectul a continuat cu o vânătoare de povești în cartier și un call for artist internațional. Street Art Days va marca apogeul și totodată finalul proiectului ediția 2017.
***
Uriași de Pantelimon este un proiect Make a Point
Proiectul este finanțat în cadrul Programului cultural „București, Oraș participativ” de către Primăria Municipiului București, prin Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti ARCUB și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Parteneri: Red Bull, Havana Club, Aqua Carpatica, Institutul Italian de Cultură, Institutul Francez, Frufru, Bicicletele Pegas, Hotel Est
Partener de mobilitate: Uber
Parteneri media: Radio Guerrilla, Scena9, Vice, Igloo, IQads și noizz.ro
(listă în curs de actualizare)